Helena Schepens

 

Helena Schepens (°1981) is zilversmid en ontwerpster. Geboren in een artistiek nest, maakte ze al op jonge leeftijd kennis met verscheidene kunstvrmen en materialen, wat tot op vandaag een blijvende weergave heeft in haar creaties. Aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde ze juweelontwerp en zilversmeden en ze vervolmaakte zich in een masteropleiding Goldsmithing, Silversmithing, Metalwork & Jewellery aan het Royal College of Art te Londen.

 

Helena won in 2004 de Kunstprijs Antwerpen-Voorkempen voor zilversmeden. In 2006 ontving zij de New Designers Award en als eerste buitenlands studente de Goldsmith's Company Award for Silversmithing. In 2007 startte ze haar eigen zilveratelier in Antwerpen. In datzelfde jaar kreeg ze de Sterckshofopdracht, waarvoor ze de zilveren schalenset Perpetuum Mobile creëerde. Naast vele groepstentoonstellingen, zoals de 15e Zilvertriënnale (die o.a. rondreisde in Moskou, Kolding, Mnchen, Frankfurt en Den Haag), de 5e Triënnale voor Vormgeving in Brussel en het London Design Festival, heeft ze reeds een aantal solotentoonstellingen op haar naam staan. Klankverbeelding (2007, Silke & The Gallery, Antwerpen) en Visual Rhythm (2008, Designmuseum Gent) getuigen van haar muzikaliteit. Dat Helena haar hele leven heeft gemusiceerd, zie je als een constante in haar werk. Tijdens haar studie aan de Academie voor Schone Kunsten wist zij deze interesses te verenigen in een project met componiste Axelle Kennes, welke het inspirerende begin was voor verdere cross-over samenwerkingen in de toekomst.

 

In 2009 kreeg Helena voor de daaropvolgende 5 jaar de opdracht Van Design Vlaanderen de trofee voor de Henry van de Velde Awards te ontwerpen en uit te voeren.