Johan Sarens

 

Johan (° 1983) is een muzikant en instrumentenbouwer, geinteresseerd in verschillende soorten muziek en kunst.

 

Op14-jarige leeftijd begon hij met gitaar spelen, en is er sindsdien nooit mee gestopt. Genteresseerd in gemproviseerde muziek, belandde hij in de conservatoria van Brussel en Antwerpen.

 

Maar hij ziet zichzelf niet als een typische jazzmuzikant. Zijn grootste invloeden komen uit andere stijlen: verschillende soorten etnische muziek, rock, klassieke en hedendaagse muziek. Hij speelt dan ook in verschillende groepen en projecten voor het uitwerken van experimenten, in de meest uiteenlopende bezettingen en stijlen.

 

Zo is hij gitarist van het tangokwintet Quilombo (www.quilombo.be), dat de traditionele Argentijnse tango confronteert met verschillende genres als jazz en fado, maar ook met de energie van dansers. Verder zet hij mee zijn schouders onder de folk-genspireerde sound van Ayunda (vervolg op Anvelt).

 

Al sinds lang gaat zijn interesse uit naar muziektheater, theater en poëzie. Met zijn liefde voor de de scène gaat hij momenteel aan de slag bij muziektheatergezelschap De Eilandverkaveling (www.eilandverkaveling.be), met wie hij de jongerenvoorstelling Broers op de planken bracht. Het nieuwe project Kleintje of het Verlangen kwam met zijn medewerking tot leven.

 

Niet alleen als gitarist, maar ook als gitaarbouwer verkent Johan grenzen. Hij ontwerpt en bouwt instrumenten met speelse vormen. Zijn laatste creatie, de Dali, biedt een enorme uitbreiding van het snaren- en klankenpalet, met het oog op vrije improvisatie en hedendaagse composities.